James Martin (1972) sa narodil v malom anglickom meste v regióne Yorkshire. Jeho vášeň pre jedlo sa zrodila keď začal pozorovať prácu svojho otca, ktorý bol vtedy catering manažérom na Castle Howard Estate. Už ako 12-ročný varil pre kráľovnú matku keď navštívila Castle Howard. To naštartovalo jeho kariéru. Po štúdiu cateringu na Scarborough Technical College sa presťahoval do Londýna, kde pracoval v špičkových reštauráciách One Ninety Queen’s Gate, iba pár metrov od Kensingtonského paláca, Alastain Little v Soho a v Michelinovských The Square a Harvey’s. Potom prešiel do kritikmi uznávaného Chewton Glen a založil Hotel and Bistro du Vin vo Winchestri kde sa presadil ako šéfkuchár. V roku 1996 debutoval na televíznych obrazovkách a dva roky na to vydal svoju prvú knihu Eating in with James Martin (1998), jeden z jeho mnohých bestsellerov. Slovenskí a českí diváci ho môžu poznať z TV Paprika kde má viacero relácii vrátane sérií Létajcí kuchař, Americké dobrodružství a Francouzské dobrodružství Jamese Martina, na ktorého motívy vyjde v auguste vo Vydavateľstve SLOVART rovnomenná kniha.