Mladá vedkyňa Giulia Enders napísala knihu o trávení, ktorá sa v Nemecku stala bestsellerom. Publikácia Taktne o tráviacom trakte vyšla v marci 2014 a doteraz je druhou najpredávanejšou knihou na amazon.de a v rebríčku odborných kníh v paperbacku časopisu Der Spiegel je na prvom mieste. V týchto dňoch prichádza kniha aj na pulty našich kníhkupectiev a slovenským čitateľom ju prináša Vydavateľstvo SLOVART.
Ako je možné, že taká háklivá téma je zrazu populárna? Naše trávenie je totiž kľúčom k nášmu zdraviu.
Giulia Enders v knihe Taktne o tráviacom trakte s humorom a nadhľadom zhŕňa výsledky najnovších výskumov. Odpovedá napríklad na otázky
- Prečo sú niektoré potraviny označované ako zdravé (napríklad celozrnné pečivo) a iné ako nezdravé (napríklad lepok), keď majú takmer rovnaké chemické zloženie? A je to vôbec pravda?
- Prečo sú tuky dôležité pre organizmus, aj keď je to jediná látka, ktorá sa v pečeni nedetoxikuje a ide priamo do srdca?
- Ako sa líšia bielkoviny živočíšneho a rastlinného pôvodu a prečo sa musia vegáni a vegetariáni stravovať uvedomele, aby im nechýbali niektoré živiny?
Vďaka knihe si uvedomíte, aký vedecký základ majú najnovšie trendy v stravovaní a diétach. Budete sa tak môcť lepšie rozhodnúť, čo je pre nás najvhodnejšie.
Najnovšie výskumy hovoria, že na 90% prebieha komunikácia smerom od čriev k mozgu a nie naopak. Giulia Enders sa preto v knihe Taktne o tráviacom trakte venuje aj tomu, ako naše stravovanie a trávenie vplýva na stres a rôzne zápalové ochorenia.
O autorke:
Giulia Enders pôsobí na Ústave mikrobiológie na Univerzite Johanna Wolfganga Goetheho vo Frankfurte na Mohanom, venuje sa výskumu a pracuje na svojej doktorandskej práci. V roku 2012 zvíťazila s prednáškou „Darm mit Charm“ vo vedeckej súťaži Science Slam vo Freiburgu.
„Tak napínavo a zábavne o trávení ešte nikto nehovoril.“ Časopis Stern